Siti Khadijah … Model Usahawan Wanita Berjaya.

Saidatina Khadijah adalah orang pertama yang paling bijak dan berani mempercayai dan menerima nabi Muhammad sebagai rakan kongsi di saat orang tidak melihat kehebatannya. Beliau bukan sahaja menerima nabi sebagai rakan kongsi perniagaan, malahan rakan kongsi hidup (suami). Wanita ini adalah tokoh penting dan utama yang sangat berani dan bertanggungjawab mengambil risiko menerima, membiayai dan mengembangkan cetusan minda usahawan Rasullulah.  Itulah sebabnya beliau dikategorikan sebagai tokoh  usahawan ulung di zaman para sahabat …

Antara ciri-ciri usahawan Siti Khadijah yang boleh dicontohi:

1.   Iman yang kukuh.

2.   Fikrah dan penjiwaan yang bersungguh dalam kerja.

3.   Modal yang diberkati yang bebas dari penipuan dan subahat.

4.   Berilmu dan berkemahiran tinggi dalam perniagaan.

5.   Bersifat mendidik dan sentiasa memberi kemahiran kepada pekerjanya

6.   Sentiasa mensucikan harta dengan zakat, sadaqah dan wakaf.

7.   Berani membuat keputusan.

8.   Bijak membaca peluang perniagaan

9.   Bijak mewujudkan asas pasaran secara jujur.

10. Bijak memilih tempat dan pusat operasi gerakan pasaran.

11. Sanggup dan berani merantau jauh

12. Bijak memilih pengurus perniagaannya

Disunting dari cakap-cakap Pengerusi Eksekutif Institut Kefahaman Islam Malaysia (IKIM)

Siapa cikgu usahawan?

Cikgu Usahawan adalah gelaran komesial untuk dua orang cikgu seperti dalam gambar di sebelah.  Kedua-dua cikgu ini sekarang telah  melibatkan diri dalam dunia usahawan pendidikan (Webucation) … atau lebih dikenali sebagai Program Skor A.

Penglibatan utama cikgu usahawan dalam dunia perundingan (Webucation e-Learning)  adalah untuk  membantu khususnya anak-anak sendiri dan seramai yang mungkin pelajar-pelajar dari Tahun 1 (sekolah rendah) hingga ke Tingkatan 5  (sekolah menengah) mencapai kejayaan cemerlang dengan pencapaian skor A dalam semua pelajaran.

Cikgu ini  berkelulusan dalam bidang perniagaan dan mengajar mata pelajaran perakaunan, ekonomi dan pengajian perniagaan.   Oleh itu untuk menjadi cikgu  yang baik, berilmu, berwibawa dan boleh dicontohi pelajar-pelajarnya adalah wajar cikgu usahawan  melibatkan diri dalam bidang yang ada kaitan dengan bidang perniagaan … dan buat masa ini perniagaan yang diceburi ialah  Score A Programme.

Bukan nak berniaga sangat … tapi cuma nak mempraktikan ilmu yang ada dan melahirkan usahawan muda yang berjaya … terutama dari kalangan pelajar-pelajarnya.

Jom join  SCORE A PROGRAMME …. Hubungi Cikgu Din 013-6180595

Pesanan Cikgu Nor Rafizah

Orang  yang kita taja adalah anak kita dalam perniagaan ini (Score A).  Jika kita dapat menyayangi anak-anak ini seperti anak sendiri … kita mesti berusaha mengaturkan supaya dia juga dapat melakukan perniagaan ini dengan cara yang betul dan diredhai.  Allah amat mengetahui pengorbanan yang kita lakukan ….  Tunjukkanlah bagaimana cara kita membantu dan menolongnya … Rezeki yang melimpah ruah akan menanti … INSYAALLH.

Bicara sifu En. Aziz Samad

Satu cara untuk orang yang tak ada modal … tapi nak jadi usahawan berjaya … ialah join je ‘Network Marketing’. Industri ini (Multilevel Marketing) telah berada di pasaran selama 42 tahun dan telah melahirkan seramai lebih kurang 5,900 orang jutawan. Sekarang ini pun sudah ada orang berpendapatan 1 juta sebulan. En Aziz yang dulunya seorang kerani biasa … tapi kini berpendapatan 512 ribu sebulan … Hebat tak angka pendapatan mereka ni ….

Usahawan Score A: Farhan dan Sani – Pelajar Politeknik Merlimau

28 Mei 2010 (Muar):  Dua pelajar tampan dari Politeknik Merlimau … Farhan Mohd. Nor (20) dan Sani Redzuan (20).  Mereka juga seperti pelajar-pelajar  lain … tak cukup duit dan sibuk dengan kuliah. Namun berani merebut peluang untuk menjadi usahawan muda.  Selepas setahun join Program Score A … kini telah menjana pendapatan antara RM1,500 – RM3,000 seminggu.  Memang kita tak ada alasan untuk tidak join kan …?

Usahawan Score A: Ustaz – Fadly dan Mat Rempit – Badrol

Latar belakang berbeza… tetapi bila join Program Score “A” frekuansi kedua-dua insan ini menjadi sama … Berkat kuat kemahuan, kerajinan dan kesungguhan… kini ustaz Fadly telah menjana pendapatan 5 angka sebulan, sedangkan En Badrol Haidi yang dahulunya hanyalah seorang mekanik biasa kini berpendapatan RM50 ribu sebulan … hebat kan …?

Testimoni SAP: Ibu Nur Amalina – Pelajar Cemerlang 17A’s

Puan Sabariah … seorang guru dan ibu kepada Nur Amalina menyokong penuh dan mencadangkan agar pelajar-pelajar mengunakan Program Score A untuk mencapai kejayaan cemerlang …. kerana sistemnya menepati kurikulum sekolah, boleh mengenalpasti kelemahan pelajar, direkodkan, lengkap dan berkesan.

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.